Een triomf van open source: een praktijkgeval

server crashIk weet nog dat een bedrijf waar ik als IT’er werkte (begin deze eeuw) in zee ging met een netwerkleverancier die een dure IBM server met Windows Server 2000 software adviseerde. Ik was daar tegen – er waren minder dure en minstens zulke goede oplossingen in die specifieke situatie – maar de directie vond het toch de beste oplossing. En zo geschiede.

Crash

Na een paar maanden crashte de dure ‘degelijke’ server. En iedereen kon naar huis want niks werkte meer. Dit lag niet aan mijn beheer maar aan een keiharde hardware-fout van de server. Er was een onderdeel doorgebrand. “Oh, dat gebeurt heel vaak bij deze servers,” wist de extern ingeschakelde monteur mij te vertellen.

Onaanvaardbaar

Pardon? Een server van ettelijke duizenden euro’s was al na een paar maanden gewoon stuk en dit bleek niet eens een bijzonderheid te zijn? Ik vond dit onaanvaardbaar. Maar er was geen weg terug want de server was nog lang niet afgeschreven natuurlijk.

Kans

Bij een volgende bestelling van een serie computers greep ik mijn kans. Aangezien ook daar een groot bedrag mee was gemoeid ging ik weer in overleg met de directie. Ik vroeg om één extra PC. Niks bijzonders, gewoon een eenvoudige PC. Ik zou daarmee laten zien dat ik daarmee een server kon bouwen die de IBM in geval van nood zou kunnen vervangen. Als ik dat niet voor elkaar zou krijgen zouden we een PC over hebben die we ergens anders in het bedrijf gewoon als extra werkstation konden gebruiken. Aangezien de directeur knap sacherijnig was over het falen van de dure IBM server, ging hij akkoord.

Spiegelserver

Ik zette Linux (Fedora) op de PC, richtte de computer in met alle nodige netwerk zaken, koppelde er wat opslagmedia aan en binnen een dag had ik een spiegelserver die bij falen van de IBM de taken van die server over nam.

Probleemloos

Deze situatie liet ik een paar weken draaien en ik testte regelmatig de merkloze PC server door er zelf op te werken in plaats van op de IBM. Na die testperiode draaide ik de situatie om. Zonder dat iemand het wist werkte het hele bedrijf (rond de 25 werknemers) op de Linux server in plaats van de dure IBM server, die nu als spiegelserver fungeerde.

En sinds die overstap totdat ik daar weg ging heeft dat systeem probleemloos gewerkt met minimaal onderhoud van mijn kant. Voor mij was dat een triomf voor open source software en eenvoudige hardware. En het is gelijk het bewijs dat een IT infrastructuur niet duur hoeft te zijn als je de gebaande paden durft te verlaten.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *