IT en ZZP (Deel 1)

It en ZZP computer keuzesTerwijl ik dit schrijf installeer ik in de achtergrond in een virtuele omgeving op mijn MAC Mini de vierde Linux distributie om te testen. Als deze zin je weinig of niks zegt, lees dan vooral verder! Lees overigens ook gerust verder als het onderwerp geen geheimen voor je heeft. Wie weet kunnen we elkaar aanvullen en onze ervaringen delen. Ik wil in dit stukje namelijk graag mijn ideeën delen over IT en zzp.

GEBAANDE PADEN

Veel zzp’ers hebben een computer nodig. Voor de één is het een onmisbaar stuk gereedschap, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad om de administratie op te doen en facturen te maken. Hoe dan ook, we kunnen bijna niet zonder computer. Juist daarom betreden veel zzp’ers de gebaande paden. Er moet een computer komen, en de man of vrouw in de winkel zei dat deze de beste was. Punt.

Jammer genoeg betekent dit vaak een in mijn ogen verkeerde of onnodig dure aanschaf. En om een klein beetje te onderbouwen waarom ik daar denk een mening over te mogen hebben, een stukje voorgeschiedenis. Tussen de vele regels door is daar ook al veel informatie over keuzes maken uit te halen. Dus om het in het Engels te zeggen: “Bear with me.”

VOORGESCHIEDENIS

In de jaren 80 van de vorige eeuw was ik een nieuwsgierige tiener die gek was op techniek. Of het nou ging om het sleutelen aan fietsen of brommers of het aan elkaar solderen van allerlei radio- en zenderonderdelen, ik was altijd aan het knutselen. In die tijd deed ook de computer voor thuisgebruik zijn intrede. En dat was natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Samen met mijn vader ging ik met gespaard geld naar een elektronicawinkel. Mijn ouders zagen het, mede dankzij mijn oom die in dat soort zaken altijd vooruit dacht, als een investering in de toekomst. Zij legden dus een beetje – als in “een substantiële” – financiële ondersteuning bij. Ik ben ze er nog dankbaar voor!

COMPUTERREVOLUTIE

Mijn eerste computer was een Sinclair ZX81. Deze computer was in die tijd de goedkoopste manier om mee te gaan in de computerrevolutie. Programma’s schreef je in Basic of in machinetaal (assembler) en je kon ze opslaan op een cassettebandje. Alles was heel primitief en naar huidige maatstaven heeft de gemiddelde koelkast een veelvoud aan processorkracht vergeleken met die ZX81, maar wat heb ik veel geleerd in die tijd! Omdat ik al snel meer wilde, maar ik het toch echt moest doen met deze computer, leerde ik om de beperkingen heen te knutselen. Internet was er niet dus moest ik al mijn informatie halen uit tijdschriften en andere computer freaks van het eerste uur. In die paar jaar heb ik meer geleerd over hoe computers werken dan in de volgende drie decennia bij elkaar.

PC PRIVÉ

De ZX81 voorzag ik van alle officiële en onofficiële uitbreidingen, waarbij de soldeerbout niet werd geschuwd. Hij begon echter toch echt zijn leeftijd en een zwaar leven te voelen. Gelukkig werden PC-privé projecten populair. De dag kwam waarop er een heuse PC in huis kwam. Het was alsof er een wereld voor me open ging. Alle beperkingen van de ZX81 waren in één klap opgeheven en plotseling had ik de beschikking over een beest van een machine. Deze computer was voorzien van twee floppydisks en een heus grafisch superieur hercules/cga computerscherm. Geen kleur, want dat was in die tijd onmogelijk duur. Maar het scherm kon in cga modus wel kleuremulatie laten zien in groen-tinten. Fantastisch.

Ook deze PC moest natuurlijk geloven aan de nodige uitbreidingen en modificaties in de loop der jaren. Er kwam een modem om bbs-en te kunnen bellen (proeven aan digitale communicatie die later via internet normaal zou worden), er kwam een 20Mb harde schijf (die zou ik nooit vol krijgen!), en er kwam een kleurenscherm.

De techniek zat in mijn bloed en ik ging naar de HTS. De eerste PC werd vervangen door steeds snellere zelfbouw PC’s en tot ik een jaar of 35 was zou ik nooit een computer in de winkel kopen. Ik bouwde ze altijd zelf uit onderdelen die ik op HCC computerdagen of andere beurzen kocht.

APPLE

Eindelijk was daar de dag dat ik voor mezelf begon als zzp’er. Ik ging werken in de geluidstechniek, en al gauw bleek dat de PC niet voldeed voor dat werk. Overal waar ik kwam werd gewerkt met Apple machines en in die tijd was de scheidslijn tussen het Apple OS en Windows nog erg streng. Dus ik stapte over op het Apple platform. Een dure overstap, maar ik kwam er al snel achter dat het ook een solide investering was. Een Apple machine kost meer in aanschaf dan een vergelijkbare PC maar goedendag wat gaat zo’n Apple lang mee!

Ik tik dit nu op mijn tweede(!) Apple computer. Je leest het goed, de afgelopen 15 jaar heb ik precies twee computers gekocht. Deze Mac Mini is nu bijna zeven jaar in dienst bij mij. En hij draait de allerlaatste versie van het Mac OS en is volledig functioneel. Geen gezeur over updates als ik aan het werk wil en nog nooit een storing gehad. Daarbij heb ik de computer nooit hoeven upgraden of van nieuwe onderdelen hoeven voorzien om hem met de laatste software werkend te houden. Ik kan er mijn werk als schrijver/vertaler op doen, ik bouw er websites mee en ik kan er zelfs nog prima video’s op editten en muziek op maken. Er is geen enkele PC die zo lang mee kan zonder grondig ingrijpen.

OMMEKEER

Of liever gezegd, dat was de situatie tot zeer recentelijk. Maar de wereld verandert en geen enkele wereld verandert zoals de wereld van de computer. Ik sta wederom aan de vooravond van een ommekeer.

WAAROM?

Waarom? Dat is de vraag die ik altijd adviseer te stellen als iemand mij vraagt om advies in een beslissing. Het is zo’n simpele vraag. Maar het antwoord erop is zelden simpel. In het geval van IT en de zzp’er is de vraag specifieker te maken door te vragen: “Waarom kies je voor Computer XYZ?”

Zoals ik aan het begin van dit artikel al even aanstipte is de aankoopbeslissing voor veel zzp’ers bepaald door advies vanuit een winkel. Maar die winkel heeft een beperkt aanbod. Vaak gespecialiseerd in één bepaald type:  of een Windows PC, of een Mac. Linux wordt vanuit de detailhandel vrijwel nooit geadviseerd. Sommige grote ketens bieden zowel PC als Mac aan, maar op de vraag wat het verschil is krijg je vaak verbijsterend ongeïnformeerde antwoorden van de dozenschuiver. Kortom, als leek ben je aan de wolven en aan het toeval overgeleverd. Soms, heel soms, tref je een ter zake kundige verkoper die je zelfs durft te adviseren om van het geijkte pad af te wijken. Maar die verkopers zijn zeldzaam.

COMPROMISLOOS

Als afsluiting van dit eerste deel ter lering en vermaak mijn aanstaande ommezwaai toegelicht.

Mijn Macje werkt prima maar hij begint toch langzamerhand een veteraan te worden. Bovendien is er iets anders aan de hand wat niks te maken heeft met de hardware, maar met de software. Apple is aan het veranderen. Onder de strakke hand van Steve Jobs was Apple een bedrijf dat compromisloos ging voor de beste hardware/software combinatie. Daardoor ontstond een systeem dat altijd werkte, gebouwd was als een tank en binnen het Apple ecosysteem perfect op alles was ingespeeld.

DOORSNEE CONSUMENTEN

Nu Steve Jobs er niet meer is merk ik dat Apple aan het veranderen is. Er worden compromissen gesloten. Dat is bijna inherent aan het feit dat Apple van kleine niche computerbouwer naar een mega-groot concern is uitgegroeid. Daar waar ze zich in het verleden konden richten op een relatief kleine groep fanatieke aanhangers in de wereld van de muziekproductie, film en grafische industrie, zijn ze nu een merk dat laptops, computers en telefoons levert aan een grote schare doorsnee consumenten. Dan moet je bijna wel compromissen gaan sluiten. Het probleem is dat Apple dat geen goed doet. Langzaam maar zeker gaan ze de kant op van Microsoft. En daar huiver ik van. Geen computersysteem krijg mij zo gefrustreerd en boos als Microsoft Windows. Hoezo nu herstarten en updaten, ik wil aan het werk! Hoezo drivers installeren om een USB-stick te kunnen gebruiken? Hoezo mijn PC deelt al mijn gegevens omdat er een ellendig stuk malware is geïnstalleerd zonder mijn goedkeuring? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit zijn allemaal dingen die je in de wereld van de Mac niet tegenkomt.

Maar steeds vaker merk ik dat mijn trouwe Macje dezelfde frustraties begint te genereren die ik ook bij Windows voel. Dat is geen goed teken. Mijn computer is vooral een stuk gereedschap. Hij moet het gewoon altijd doen op het moment dat ik hem nodig heb.

Dus ik sta voor de keuze en ik stel mij de vraag “Waarom?”

LINUX

Waarom heb ik ooit voor de Mac gekozen? Het antwoord is duidelijk: betrouwbaarheid, goede gebruikersinterface, en een lange levensduur van hard- én software. Tegenwoordig is Apple niet meer de computerbouwer die mij die dingen per definitie levert.

Ik ga omschakelen naar een systeem dat noch door Microsoft, noch door Apple wordt gemaakt: Linux.

Vergis je niet, zelfs als je de naam Linux niet kent, je gebruikt het dagelijks. Heb je een ChromeCast? Onderhuids wordt hij door Linux bestuurd. Heb je een Mac? OSX heeft als basis BSD, net als Linux een UNIX variant. Heb je een koelkast, thermostaat, of ander huishoudapparaat dat via een netwerk is verbonden aan een app op je smartphone? Linux. Heb je een Android smartphone? De basis is Linux. Linux is het meest wijdverbreide operating system ter wereld. Toch kennen maar weinig mensen het. En het werkt al jaren prima als alternatief voor Windows of OSX op je computer. Sterker nog, dit stukje is geschreven op een Mac, maar binnen een ge-emuleerde Linux omgeving. Ik ben namelijk binnen een virtuele computeromgeving aan het uitzoeken waar ik tegenaan loop als ik de overstap naar Linux ga maken. Tot nu toe werkt het zo transparant dat ik soms vergeet dat ik in Linux zit te werken.

Kortom: mijn volgende computer wordt een PC. Maar hoewel er Windows op komt voor website test scenario’s en het spelen van spellen, zal het operating system voor werk – de cruciale toepassing voor de computer – Linux zijn.

Dit is overigens allemaal heel persoonlijk en precies de reden waarom er een deel 2 komt over dit onderwerp.  In het tweede deel zal ik dieper ingaan op verschillende vragen die een zzp’er zich kan stellen alvorens een computer te kopen. Durf daar eens over na te denken en bedenk dat tegenwoordig de gebaande paden steeds vaker meer geld kosten dan nodig is! Open source is een zeer waardig alternatief geworden en de scherpe grenzen die er vroeger waren tussen de verschillende operating systems zijn een stuk minder scherp geworden.

Het tweede deel kun je hier lezen: henkdekruyff.nl/hdkitadvies/2017/04/01/it-en-zzp-deel2/

Dit artikel verscheen eerder op henkdekruyff.nl.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *