IT en ZZP (Deel2)

Een computer kiezen voor een ZZP-er: er komt wat bij kijkenIn het eerste deel beschreef ik mijn voorgeschiedenis en de keuzes die ik heb gemaakt waar het computers en mijn zzp bestaan betreft. In dit tweede deel ga ik verder in op de verschillende vragen die een zzp’er zich kan stellen en welke mogelijkheden er zijn. Er is veel te ontdekken dus laten we er induiken!

COMPUTER NODIG?

De eerste vraag die je als zzp’er jezelf mag stellen is: “Heb ik eigenlijk een computer nodig?”

Dat lijkt een gewaagde vraag, maar het is tegenwoordig een minder rare vraag dan het vroeger was. Het hangt een beetje af van de definitie van het woord computer die je voor jezelf invult. Je kunt als ondernemer niet zonder een apparaat waarmee je documenten kunt delen, mail kunt versturen en ontvangen, communiceren met anderen via internet, facturen en offertes maken, enz. Maar al deze dingen kun je doen met een tablet, of zelfs met een smartphone en cloud opslag (bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, iCloud). Strikt genomen zijn de tablet of smartphone immers zeer capabele computers geworden.

Ik zie regelmatig situaties waarin iemand met een laptop loopt te sjouwen terwijl ik zeker weet dat een tablet alles kan doen wat die persoon met een laptop doet. Scheelt (in veel gevallen) geld, scheelt gesjouw en het maakt je een stuk vrijer van allerlei ballast. Denk er eens over na of een laptop of desktop computer geen overkill is!

LAPTOP OF DESKTOP

Laten we er vanuit gaan dat je voor jezelf beslist dat je een computer – in de klassieke zin van het woord – nodig hebt. Dan volgt de vraag: “Laptop of desktop?”

Een laptop is trendy en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Tegenwoordig hoeft een laptop niet of nauwelijks meer onder te doen voor een desktop computer, mits je bereid bent meer te betalen voor dezelfde specificaties.

VOORBEELD

Maar heb je overal altijd een laptop nodig? Als voorbeeld kan ik mezelf gebruiken. Ik bouw websites (onder andere). Dat is werk dat zich in het digitale domein afspeelt. Je zou verwachten dat als ik naar een klant ga, ik een laptop meeneem. Maar dat doe ik niet. Waarom zou ik? Om voorbeelden van mijn werk te laten zien? Nee hoor. Want mijn potentiële nieuwe klant krijgt een website die niet gaat lijken op de website van een andere klant. Ik ga in gesprek met mijn klant. Over zijn of haar passie, het werk, de boodschap die hij of zij wil uitdragen. Daar heb ik geen laptop voor nodig. De website die daar uit voortvloeit is uniek voor die persoon of dat bedrijf. Ook als ik een schrijf- of vertaalopdracht ga bespreken heb ik geen laptop nodig. Ik stel vragen en probeer te ontdekken wat iemand wil bereiken met een tekst of vertaling. Ook daarbij is een laptop overbodig. Als ik tijdens het gesprek snel even iets wil opzoeken dan kan dat op mijn smartphone.

Kortom, een laptop kan overkill zijn. Denk daar goed over na, want een laptop is nog steeds duurder dan een in specificaties vergelijkbare desktop.

OPERATING SYSTEM

Goed, de beslissing is genomen. Het wordt een laptop/desktop (doorhalen wat niet van toepassing is).

Dan komt de belangrijke en moeilijke vraag: “Welk operating system ga je gebruiken?”

Deze vraag is lastig te beantwoorden terwijl hij door de meeste winkels ontzettend makkelijk wordt afgedaan. “Iedereen gebruikt Windowsdus dat moet het worden,” zegt de één. “Een MacBook met OS X is de beste laptop die er bestaat,” zegt de ander. En daar sta je dan. Want weet je werkelijk het verschil tussen deze twee operating systems? En krijg je daar op jou toegespitste, door kennis gedreven advies over in de winkel? Met gekruiste vingers maak je een keuze en hoopt dat je er geen spijt van krijgt. Toch gaat het om een boel geld en dus zou ik nooit willen gokken of blind willen varen op een winkelier.

De vragen die je jezelf moet stellen in dit geval zijn:
“Wat ga ik met de computer doen?”
“Hoe handig ben ik met computers?”

En die vragen moet je heel eerlijk beantwoorden. Ze bepalen de specificaties van de computer zoals snelheid, werkgeheugen en opslagcapaciteit, gebruiksvriendelijkheid, scherm grootte, enz. Denk ook aan je kennisniveau op IT gebied, en de mogelijke ontwikkeling daarvan. Hoe nieuwsgierig ben je om te ontdekken hoe je nieuwe computer werkt? Wat voor een persoon ben je? Raak je gauw in paniek als er een pop-up schermpje verschijnt waar een groot rood vraagteken in staat, of klik je het zonder zorgen weg en ga je verder omdat je precies weet wat er gebeurt? Heb je zin en tijd om zelf de computer up-to-date te houden of ga je dat door je neefje laten doen?

INVESTEER TIJD

Eén ding kan ik je aanraden: je gaat honderden euro’s, misschien zelfs dik boven de duizend Euro uitgeven. Investeer tijd in die aanschaf. Dat kan je namelijk veel geld besparen. Het internet staat vol met artikelen over computers, operating systems, en vergelijkende tests. Wees niet bang om daar in te duiken. Ook al duizelt het je van jargon, er is vaak wel een kern uit te halen die voor jou relevant is. Let daarbij wel op het verschijnsel ‘fanboy-ism’ (m/v). Een fervent Apple fan zal een Windows PC altijd afkraken. En vice versa. Dus neem dat korreltje zout mee in je onderzoek. Haal uit de artikelen waar het jou om gaat.

Als je tien artikelen leest waarin staat dat Mac OS X gebruiksvriendelijk is, dan zal daar wel een kern van waarheid inzitten. Als je daarbij ook tien artikelen leest dat Mac OS X een nogal gesloten operating system is, waardoor je later moeilijk naar wat anders kan overstappen dan zal daar ook een kern van waarheid inzitten. Weeg die dingen tegen elkaar af en neem een beslissing. Op diezelfde manier zijn er allerlei argumenten voor en tegen Windows en Linux.

Heel kort door de bocht zou ik de grote drie als volgt categoriseren. Let op, dit is de situatie in maart 2017 zoals ik het zie. De wereld van de computer verandert continu en wat nu geldt, hoeft over een jaar niet meer zo te zijn.

Windows:

Voordelen

 • Het meest gebruikte operating system op consumenten computers
 • Ondersteunt veel oudere software
 • Veel gratis programma’s voor te krijgen (pas op! Die zijn niet altijd betrouwbaar)
 • Bij problemen op iedere straathoek hulp te krijgen

Nadelen

 • Het operating system zit vaak in de weg van productiviteit (bijvoorbeeld: updaten als je er geen tijd voor hebt, meldingen van het systeem, instellingen diep verborgen in de menustructuur)
 • Gevoelig voor virussen en malware
 • Na verloop van tijd vol troep waardoor het vertraagt en log wordt
 • Onoverzichtelijke en weinig gebruiksvriendelijke gebruikersinterface

Apple OSX

Voordelen

 • Weinig last van virussen of malware
 • Software en hardware zijn voor elkaar gemaakt dus erg stabiel en snel
 • Stoort de gebruiker niet
 • Gesloten omgeving dus zekerheid dat applicaties voor OSX altijd werken
 • Updates en zelfs upgrades zijn gratis
 • Een Mac gaat lang mee
 • Gebruiksvriendelijke interface

Nadelen

 • Gesloten omgeving dus soms zoeken naar software voor specifieke toepassingen
 • Software kost vaker geld dan in een Windows of Linux omgeving. Deze situatie is overigens wel veranderd ten opzicht van een paar jaar geleden: er zijn steeds vaker gratis alternatieven.
 • Duur in aanschaf (maar gaat wel lang mee!)

Linux

Voordelen

 • Open source dus gratis of ‘pay what you want’
 • Keuze uit honderden distributies, ook voor oudere hardware
 • Altijd hulp via vele websites en fora
 • Zeer aanpasbaar en naar smaak in te richten
 • Weinig last van virussen of malware
 • Een macht aan applicaties te vinden, vrijwel altijd open source en gratis
 • In vergelijking met een paar jaar geleden een volwassen operating system geworden, veel gebruiksvriendelijker dan het was.
 • Kan heel goed werken op low budget hardware dus kan een hele goedkope oplossing zijn

Nadelen

 • Vergt vaak iets meer inzet om een computer hiermee in te richten als je het zelf doet
 • In sommige uitzonderlijke situaties commando’s intikken via de terminal nodig (hoewel dat steeds minder voorkomt)
 • Soms is de software die je nodig hebt niet voor Linux voorhanden. Er is overigens vrijwel altijd een alternatief
 • Gebruiksvriendelijkheid hangt af van de distributie die je gebruikt dus onderzoek nodig

Nogmaals, bovenstaand overzicht is enorm kort door de bocht maar het geeft een idee van de grote drie.

WELKE COMPUTER WORDT HET

Dus welk operating system (en daarmee, welke computer) moet je nou kopen als zzp’er? Het is flauw, maar daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Mijn advies is: ga eerst aan de slag met de vragen die ik in deel 1 en deel 2 van dit artikel stel. Zelfs als je er geen antwoord op weet, zal het helpen dat je met die vragen bezig bent geweest voor je de winkel instapt. Ga vervolgens naar verschillende winkels en test de verkopers in plaats van de computers. Vertel ze waar je de computer voor nodig hebt en draag zelf alternatieven aan en kijk hoe ze daarop reageren. Vertellen ze je zonder aarzeling dat systeem XYZ waardeloos is omdat het niet met systeem ABC samenwerkt of niet met applicatie DEF, loop dan weg. Deze verkoper heeft gewoon niet voldoende informatie en opereert op basis van oude veronderstellingen die al lang zijn achterhaald.

Laat je goed informeren, lees je in op internet en neem dan een beslissing. Het mooie is dat er eigenlijk geen foute beslissing bestaat als je zo te werk gaat. Computers en hun operating systems liggen tegenwoordig zo dicht bij elkaar in functie en mogelijkheden dat je met iedere aanschaf uit de voeten kunt, tenzij je echt heel specifieke eisen hebt. De reden van goed onderzoek doen vooraf is dat het je veel geld kan besparen en het zorgt ervoor dat je vooraf een verlanglijstje klaar hebt.

GELD BESPAREN

Een voorbeeld van geld besparen:

Dell XPS 13 met Linux of Windows
Dell XPS 13 met Linux of Windows

Dezelfde laptop van Dell, de XPS 13, is met Ubuntu Linux 100 Euro goedkoper dan de Windows 10 versie (zie illustratie).

Het verschil wordt nog dramatischer als je op zoek gaat naar een iets oudere, refurbished laptop bij een gerenommeerde winkel. Koop hem zonder operating system en zet er zelf Linux op en je bespaart flink. De linux laptop rust je dan uit met het gratis office programma Libre Office (overigens staat dat bij de meeste Linux distributies standaard geïnstalleerd) en je bent ook van de maandelijkse of jaarlijkse Microsoft Office kosten af. En voor al diegenen waarmee je bestanden wilt delen die wel Microsoft Office gebruiken: Libre Office kan prima overweg met Microsoft Office bestanden en ze zelfs aanmaken (docx formaat bijvoorbeeld). Zo bespaar je op jaarbasis al gauw 99 Euro of meer.

WEER EEN VOORBEELD

Als ik mezelf weer als voorbeeld neem:

Na de ZX81, waarbij nauwelijks sprake is van een operating system, ging ik over op MS-DOS en later Windows. Om de simpele reden dat iedereen dat gebruikte en voor mijn zelfbouw PC’s was dat in die jaren de meest voor de hand liggende keus. Er waren zeker alternatieven zoals BeOs en GEM bijvoorbeeld en ik speelde al wel met vroege versies van Linux, maar het was nog lang niet volwassen genoeg voor dagelijks gebruik.

Toen kwam mijn geluidstechniek fase. Apple was de beste keuze voor de toepassingen die in die wereld worden gebruikt. Ook vanwege de betrouwbaarheid. Ik kon het me gewoonweg niet permitteren om tegen een band te zeggen dat de opname even moest wachten omdat Windows aan het updaten was of omdat de computer voor de derde keer was vastgelopen. ’s Ochtends vroeg zette je de Mac aan, en ’s avonds laat zette je hem weer uit. Dag in dag uit, zonder storingen of oponthoud. Die rotsvaste betrouwbaarheid was gewoon niet haalbaar met een PC (Linux of Windows).

Nu zijn mijn eisen weer anders. En ik zie veranderingen bij Apple die me zorgen baren (Zie Deel 1). Dus ik ga weer switchen. Terug naar de PC, maar Windows is vanwege de betrouwbaarheid en gebruiksonvriendelijkheid nog steeds geen goede optie voor mij, dus ik ga naar Linux. Op dit moment geeft dat operating system voor mij ‘the best of both worlds’.

DUS…

Zo zijn mijn keuzes ingegeven door zeer specifieke eisen. Die eisen zet ik af tegen mijn budget en de mogelijkheden die ik onderzoek op internet en daaruit komt een passend plaatje. Wat ik niet doe en ook nooit zal doen, is onvoorbereid naar een winkel stappen en honderden Euro’s op de toonbank gooien en zeggen: “Doe maar een computertje.” Ik hoop dat ik met deze twee artikelen ook jou heb overtuigd dat niet te doen.

Dit artikel verscheen eerder op henkdekruyff.nl.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *