Het gevoel en het besturingssysteem

Ik specialiseer mij in open source oplossingen voor de zzp’er. Open source is vaak een goed alternatief voor ondernemers die niet de financiële ruimte hebben om de software-licenties te betalen die ‘de grote jongens’ gebruiken. Of gewoon domweg een betere oplossing dan de gevestigde pakketten.

Besturing

De eerste laag waar de zzp’er mee te maken krijgt is het operating system, in goed Nederlands het besturingssysteem. Vrijwel iedere computer komt met een besturingssysteem geïnstalleerd. En direct na aanschaf werkt alles snel en vertrouwd. Maar wat als je een oudere computer wilt gebruiken om te voorkomen dat je moet investeren in een nieuwe? Wat als je meer controle wilt hebben over wanneer je welke updates installeert? Wat als je een goedkope computer vindt waar geen (officiële) versie van een besturingssysteem op staat (bare bones systeem)?

Heilig

Er zijn veel redenen waarom je geen Windows of Mac OS wilt gebruiken. In zo’n geval is Linux een prima alternatief. Er zijn veel smaken Linux en er is altijd een smaak die bij jou past. Ik help je graag bij die keuze. Maar ik weet ook dat Linux niet heilig is. Het is niet in alle gevallen de oplossing, en de reden daarvoor kan een verrassende zijn.

Dikke 4×4

Met computer besturingssystemen is het net als met auto’s. De één wil een dikke 4×4, de ander wil een vlug sportwagentje. Weer een ander gaat voor een praktische station. De motivaties voor de keuze zijn enorm divers en hebben bijna altijd ook te maken met een emotionele factor.

Emotioneel

Emotioneel over een besturingssysteem? Dat niet direct (hoewel, in mijn geval…). Maar of je met een computer fijn kunt werken wordt voor een groot deel bepaald door het besturingssysteem. En daar komt gevoel zeker om de hoek kijken.

Gevoelskeuze

Naast alle praktische overwegingen, weegt het gevoel dat je krijgt bij het werken met een computer best zwaar. Je werkt er immers elke dag mee! Ik begrijp dat omdat de keuze om met Linux en open source software te werken voor mij een grotendeels gevoelskeuze is. Ik ken alle praktische overwegingen natuurlijk heel goed. Maar ik ben ook een rebels persoontje.

Rebels

Ik werk al sinds de vroege jaren 80 van de vorige eeuw met computers en ben er ook al sinds die tijd heel bewust mee bezig. Dus ik heb enorm veel systemen voorbij zien komen en vele daarvan heb ik ook gebruikt. Daarbij heb ik altijd alternatieven voor de meest gangbare geprobeerd en gebruikt. Niet omdat ze beter waren, maar omdat ze anders waren. Een puur emotionele, rebelse keuze dus. Vaak bleek dit voor mij goed te werken, maar niet altijd. En daar heb ik in die 35 jaar veel van geleerd!

Gevoelsfactor

Daarom zal ik naast de praktische overwegingen ook altijd kijken naar de gevoelsfactor als ik een systeem adviseer. En als die gevoelsfactor duidelijk niet de kant van Linux op wijst, dan ga ik niet als een soort open source evangelist mijn eigen voorkeur doorduwen.

Luisteren

Advies geven op het gebied van IT is geen kwestie van een eigen voorkeur als enige mogelijkheid voorstellen. Adviseren betekent vooral eerst luisteren. Luisteren naar de wensen, maar ook luisteren naar het gevoel dat er achter schuilt. En daarvoor heb ik in de loop der jaren best gevoelige voelsprieten ontwikkelt.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *