Fanatiek of hypocriet: vrije software of best of both worlds

open source vrije software of nietBinnen de wereld van open source en vrije software zijn er verschillende kampen. Ruwweg kun je die kampen verdelen in twee denkwijzen: de fanatieke vrije software denkers en de ‘beetje van dit een beetje van dat’ school.

Vrije software is per definitie open source maar er zit een extra laagje op: er is een politiek of liever misschien, een filosofisch verschil tussen vrije software en open source software. Richard Stallman, een belangrijk voorvechter van de vrije software beweging, legt het als volgt uit: Een open source programmeur zou zonder problemen aan software kunnen werken om DRM (Digital Rights Management) aan een product te koppelen. Een programmeur die een voorstander is van vrije software zou dat nooit doen omdat DRM de rechten van de gebruiker beperkt.

Niet-vrije software

Een voorbeeld hoe deze tweedeling in de praktijk invloed heeft op de open source wereld: Als je een Linux distributie (bijvoorbeeld Ubuntu, Manjaro of Fedora) installeert, komt ergens tijdens het proces de vraag of je alleen vrije software wilt installeren of ook niet-vrije software. Denk hierbij aan drivers voor een videokaart. Drivers zijn kleine stukjes software die een specifiek onderdeel in een computer aansturen. Zo heb je voor veel videokaarten drivers van de maker van de videokaart. Maar die drivers zijn verbonden aan de fabrikant van de videokaart en daar rust een stevig copyright op. Dat is dus zeer zeker geen vrije software.

Reverse engineering

Nou zijn er voor de courante videokaarten (van merken zoals Nvidia en AMD) inmiddels ook vrije versies van die drivers. Deze drivers worden gemaakt door vrije software programmeurs die door ‘reverse engineering‘  en eigen analyse een driver maken om de videokaarten aan te sturen. Ze plakken daar vervolgens een vrije licentie aan (GPL bijvoorbeeld) zodat iedereen de drivers mag gebruiken, kopiëren, aanpassen en doorgeven. Nadeel kan zijn dat de het even duurt voordat je de nieuwste updates kan verwachten omdat die eerst weer gemaakt moeten worden nadat de fabrikant nieuwe versies heeft uitgebracht. Bovendien kan het zijn dat bepaalde hoogwaardige functies van de hardware niet aan te sturen zijn omdat ze door reverse engineering gewoon niet te vinden zijn.

Dus als je fanatiek voorvechter bent van vrije software dan gebruik je geen Google producten en geen drivers of andere software van fabrikanten die een copyright-constructie gebruiken.

Minder strikt

De andere school gebruikers is wat minder strikt. Mij mag je tot die school rekenen. Ja ik voel me heel erg thuis in de open source wereld. Linux en de gemeenschap daaromheen past goed bij mij. Maar ik gebruik mijn computers voor een reden. Ze moeten functioneel zijn voor het doel waar ik ze voor wil gebruiken. Dat betekent dat ik soms gebruik maak van niet vrije software (zoals Google, of bepaalde hardware drivers) omdat die software precies doet wat ik nodig heb.

De videodrivers voor mijn computer komen van Nvidia zelf en niet van de vrije ‘markt’. Ik speel graag spellen en dan werken de fabrieksdrivers toch vaak het beste.

Hypocriet?

Is dat een beetje hypocriet? Dat is een vraag die ik mijzelf vaak stel. Aan de ene kant gebruik ik graag open source software, aan de andere kant gebruik ik ook copyright belastte software op het moment dat ik er meer functionaliteit uit haal.

Ik merk dat ik daar nog niet uit ben. Het komt steeds weer terug op de rol die computers in mijn leven spelen. De functionaliteit is voor mij het belangrijkste. Ik kijk altijd eerst of er een open source oplossing is, maar als die er niet is of gewoon niet praktisch is voor mij(!), dan gebruik ik closed source software. Zo ook op mijn telefoon: ja ik gebruik LineageOS als alternatief voor Android van Google, maar ik gebruik wel de Google apps omdat ik nou eenmaal in dat ecosysteem zit.

Gulden middenweg

Misschien is het gewoon omdat ik niet genoeg activist ben om fanatiek te zijn. Ik zoek toch de gulden middenweg, the best of both worlds. Misschien is dat een beetje hypocriet, maar laat degene die nooit een beetje hypocriet is in zijn of haar leven de eerste steen werpen.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *