Digital Audio Workstation en Linux

DAW op LinuxEen Digital Audio Workstation voor letterlijk geen geld, kan dat?

Het antwoord is ja! Vandaag weer een fijne presentatie gegeven bij de NLLGG. Dit keer dus over Digital Audio Workstations op het operating system Linux. Er was fijne interactie met de zaal en zelf ook weer het een en ander geleerd.

Ontdekken

Het is fijn om te zien dat steeds meer mensen ontdekken dat het open source OS Linux niet onder doet voor Windows en MacOS. Ook in dit geval weer: ik zou zonder enige twijfel durven adviseren om een DAW op Linux te maken. Het doet in robuustheid niet onder voor een Mac en is vele malen betrouwbaarder dan een DAW op een Windows machine.

Prima alternatief

Als je zoekt naar een professioneel systeem voor een lager bedrag (zelfs €0,00) dan een systeem gebaseerd op een Mac met bijvoorbeeld Logic, dan is Linux een prima alternatief. Natuurlijk zal er een periode van gewenning zijn zoals dat het geval is bij ieder nieuw systeem. Maar eenmaal gewend durf ik te zeggen dat een Digital Audio Workstation op een Linux computer niet onder doet voor een Mac met Logic. Zelfs een Avid ProTools systeem moet goed op zijn tellen passen, zeker als je het prijsverschil in ogenschouw neemt. Bij een ProTools systeem speelt natuurlijk ook de peperdure hardware een rol. Dus daar ligt de vergelijking iets anders.

Ubuntu Studio

Naast professionele studio’s is Linux een aanrader voor studio’s met een kleine beurs of voor de thuis-studio. Kies bijvoorbeeld voor Ubuntu Studio en je hebt ‘out of the box’ een fantastisch pakket waar je direct mee aan de slag kan. En dat kost je in eerste instantie geen cent! Ik zou dan wel aanraden om in plaats van de geïnstalleerde Ardour DAW over te stappen naar Reaper. Reaper is niet gratis (maar kost niet veel) en geen open source software maar wel een zeer professionele DAW. En naast voor MacOS en Windows, ook voor Linux beschikbaar.

Slim investeren

Natuurlijk heb je met alleen een DAW nog geen studio. Je hebt ook wat hardware nodig, zoals: een audio interface, goede microfoon(s) en een akoestisch bruikbare ruimte. Marktplaats en aanverwante sites zijn hierbij je beste vriend. Je investering gaat dan in ieder geval niet zitten in software en een computer die je na een paar jaar alweer moet upgraden (hoewel de levensduur van een Linux computer langer is dan bijvoorbeeld een Windows machine). Als je goed voor je microfoons en audio interface zorgt, gaan die meerdere generaties computer en software mee. Dus is het veel slimmer daar je geld in te steken.

Kortom, dankzij open source en Linux kun je voor weinig of zelfs geen geld een professionele Digital Audio Workstation maken.

About the Author: Henk

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *