De filosofie achter HDK IT advies

linux open source advies

  • Waarom betalen voor iets dat niet jouw eigendom wordt?
  • Veel geld voor een paar procent gebruik
  • Creatieve oplossingen lonen
  • Overstappen naar open source veel minder eng dan je denkt
  • Open source werkt, zelfs al is het gratis of goedkoop
  • Blijf langer werken met dezelfde computer

HDK IT advies specialiseert zich in open source software. Software die vrij gebruikt mag worden en van iedereen (dus ook van jou!) is. Waarom kies ik daarvoor? Lees vooral verder!

Met je hart

Ondernemen doe je met je hoofd maar ook zeker met je hart. En in mijn geval weegt dat laatste heel zwaar. Ik ben sinds 2004 zzp’er en heb in die tijd een aantal verschillende dingen gedaan. Die jaren waren een zoektocht naar waar mijn hart echt ligt. Van geluidstechnicus naar schrijver en daar kwam vertaler bij. Daar zit een duidelijk thema in: creativiteit. De IT bleef echter trekken en ik besloot mijn hart te volgen. HDK IT Advies was geboren.

‘Targets’

Voor ik zzp’er werd werkte ik in de IT-branche in het bedrijfsleven. In het bedrijfsleven is vaak niet zoveel ruimte voor creativiteit. Er moeten doelen worden gehaald, ‘targets’. En dat doe je door gebruik te maken van de gebaande wegen.

Toch kroop het bloed bij mij waar het niet gaan kon. Ik zocht vaak naar creatieve oplossingen zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven om scheve blikken (van de baas) te voorkomen. Een voorbeeld daarvan in dit artikeltje. Die oplossingen bleken beter dan de gebaande wegen. Het feit dat iets het meest gebruikt is wil nog niet zeggen dat het de beste oplossing is. Zeker niet in elke situatie.

Schrijven en vertalen

Als schrijver/vertaler kwam ik vaak in contact met andere zzp’ers. En ik zie altijd weer dezelfde oplossingen daar waar het computers betreft. Windows PC’s en Mac’s. Niks mis mee als het werkt. Maar daar zit hem nu net de crux. Als het werkt. In het geval van de Mac ben ik daar niet zo bang voor, die werken meestal wel. Mede dankzij het feit dat het besturingssysteem waarop een Mac draait een versie van BSD is, een systeem dat is gebaseerd op UNIX. Net als Linux. En UNIX is een besturingssysteem dat al sinds 1969 wordt gebruikt en zo stabiel is als een huis.

gebruiksonvriendelijk

Maar in het geval van Windows is dat een heel ander verhaal. Dit besturingssysteem zit zo vol gaten en is zo gebruiksonvriendelijk dat ik niet begrijp hoe het ooit heeft kunnen uitgroeien tot het succes dat het is. Daarnaast kan ik me ontzettend boos maken over updates die zich installeren op momenten dat het echt niet uitkomt, advertenties die nu gewoon in je verkenner verschijnen en andere gevoeligheden waardoor de computer soms onbruikbaar wordt in een productieomgeving. En dan moet je voor Windows ook nog best veel betalen. Dat laatste geldt ook voor veel andere software op het Windows platform: de prijzen rijzen de pan uit. Dat werkt verlammend.

Filosofie

Mijn filosofie is dat een computer een duur apparaat is en daarom moet hij het gewoon doen. En niet één of twee jaar maar heel wat jaartjes zodat hij een goede investering is. De hardware zal het heus best lang volhouden. Maar de software vaak niet. Die heeft zoveel rommel verzamelt dat de computer traag wordt en zelfs gewoon stopt te werken. Wederom, vooral in het geval van Windows.

Het klinkt nu alsof ik ontzettend anti-Windows ben. En in zekere mate ben in dat ook. Gewoon omdat ik de prijs/kwaliteit verhouding niet goed vind. Er zijn veel betere producten voor veel minder geld of zelfs gratis.

Geld weggegooid

Ik vind dat er veel te makkelijk veel geld wordt gevraagd voor software waar je maar een fractie van gebruikt. Als voorbeeld Microsoft Office, tegenwoordig Microsoft 365, het office pakket dat iedereen kent. Het kost per jaar een behoorlijk bedrag om dat legaal te gebruiken. En wat doen de meeste mensen ermee? Brieven tikken, facturen schrijven, verslagen schrijven en soms een wat langer document, een presentatie geven, en een spreadsheet bijhouden voor je uitgaven en inkomsten. Dit alles vergt een paar procent van wat de software kan. Kortom je zou voor een paar procent van de kosten per jaar klaar moeten zijn. Kortom, de standaard oplossing is een boel geld weggegooid. Ieder jaar weer.

Eigendom?

De open source en vrije software oplossing bevat ook het element van vrijheid. De software die in de meeste gevallen op je computer staat is namelijk niet van jou. Je hebt betaald om het te mogen gebruiken maar het is niet je eigendom. Je mag het niet kopiëren of weggeven, of aan sleutelen. Belachelijk toch? Je koopt iets maar toch ook niet.

Omgekeerde wereld

Dit is waarom ik zelf vrijwel uitsluitend nog met vrije en/of open source software werk. Voor deze software betaal je helemaal niets of je betaald ervoor wat het je waard is zodat de makers het verder kunnen ontwikkelen. En je mag de software gewoon aan een ander geven, op net zoveel computers zetten als je wilt en je mag er zelfs aan sleutelen als je dat wilt. Het enige wat niet mag is de software verkopen en er zelf aan verdienen. Want het moet vrij en open source blijven. Dat is dus de omgekeerde wereld. En dat past veel beter bij mij.

Vrijheid en besparing

En omdat ik denk dat deze denkwijze ook beter past bij heel veel mensen, ben ik ‘HDK IT advies’ begonnen: Ik help je graag om de overstap te maken naar vrijheid op IT gebied. En als bijkomend voordeel laat ik je graag zien dat je fors kunt besparen op je IT uitgaven!