Open source alternatieven voor veel gebruikte applicaties

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de open source alternatieven voor de meestgebruikte programma’s die een zzp’er wellicht gebruikt. Zelf gebruik ik vrijwel alleen nog maar open source software. En zelfs daar waar ik bestanden moet uitwisselen met klanten (in mijn hoedanigheid als schrijver/vertaler) gaat dit zonder problemen.

OFFICE

Welke software kan ik gebruiken in plaats van de bekende commercieel verkrijgbare gebruikelijke pakketten?

Om maar met de meest voor de hand liggende toepassing te beginnen: het office pakket. Meestal verstaan we hieronder een tekstverwerkingsprogramma, een spreadsheet, en een presentatieprogramma. In sommige gevallen wil men ook graag een database programma daarbij, maar meestal moet je die apart aanschaffen. Zeker als je Microsoft Office gebruikt.

ALTERNATIEVEN VOOR MICROSOFT OFFICE

Microsoft Office is waarschijnlijk nog steeds het meest gebruikte office programma ter wereld. Het is in ieder geval het meest bekende. Vaak worden Windows en Office zelfs als één product gezien. Toch zijn er goede alternatieven voor te vinden. Bijvoorbeeld Google Docs, Apache Open Office, WPS Office Free, en Softmaker Free Office. Van deze heb ik alleen bij Apache Open Office een licentie kunnen vinden die voldoet aan de open source standaard. Maar ze zijn allemaal gratis te gebruiken. Hoewel het de moeite loont om te controleren of dat ook geldt wanneer je het als ondernemer gebruikt.

Mijn keuze is jaren geleden al gevallen op LibreOffice. Dit complete office pakket kan alles wat ik nodig heb en werkt prima samen met MS Office als ik met een klant documenten moet uitwisselen. Het bevat een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatiesoftware, tekenprogramma, wiskundig formuleprogramma en een database-programma. Op de LibreOffice site vermelden ze expliciet dat dit vrije software is, dus het voldoet aan de standaard van de Free Software Foundation. Voor mij weegt dit mee in mijn keuze maar als dat voor jou minder belangrijk is dan is één van de andere bovengenoemde pakketten wellicht ook een goede keus. Er is hoe dan ook een prima alternatief voor MS Office, voor vrijwel ieder besturingssysteem.

FOTO’S

Een ander veel gebruikt doel van een zzp-computer is het werken met foto’s en ander grafisch materiaal. Adobe’s Photoshop is hiervoor een standaard. In de wereld van open source is daar een prima alternatief voor: Gimp. Gimp (GNU Image Manipulation Software) is een vrij en open source beeldbewerkingsprogramma dat veel (alle?) van de mogelijkheden van Photoshop biedt. Het is enorm gegroeid in de afgelopen jaren en hoewel ik er in de begintijd (jaren negentig!) best vaak ruzie mee had is het nu uitgegroeid tot een stabiel programma dat een serieus alternatief is voor Photoshop, zeker voor de doorsnee gebruiker. Maar ik lees ook regelmatig over beeld-professionals die hierop zijn overgegaan als alternatief voor Adobe’s Photoshop, en er erg tevreden mee zijn.

FOTO’S ARCHIVEREN

Waar het gaat om je fotobibliotheek, dus het archiveren van foto’s kun je bijna niet om Google Photos heen. Dit is zeer nadrukkelijk geen vrije of open source software maar het is wel gratis en als je toch al gebruik maakt van de Google infrastructuur, is het een ‘no brainer’. Wil je toch graag de vrije of open source kant op dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor: Shotwell, gThumb of digiKam. Welke het beste bij jou past kun je rustig uitproberen aangezien ze allemaal gratis zijn.

HET WEB OP

Een volgende belangrijke component in je dagelijkse software arsenaal is de browser. Het programma waarmee je het internet op gaat. Iedere Linux distributie komt standaard met een webbrowser. In veel gevallen is dit Firefox omdat Mozilla, het bedrijf achter Firefox de vrije software principes onderschrijft. Maar er zijn meer browsers dan ik op kan noemen.

De meest bekende browser die je naast Firefox gratis en voor niks kunt installeren is Google Chrome. Net als Google Photos en Google Docs is dit geen vrije of open source source software maar het is wel gratis. Er is een open source versie van Chrome: Chromium. Deze browser heeft dezelfde basis als Chrome maar wordt ontwikkeld door de open source gemeenschap. Andere browsers die je bij Linux distributies tegenkomt en die dus open source of vrij zijn: Seamonkey en Midori. Het komt hier wederom aan op persoonlijke voorkeur.

MAIL IS NOG LANG NIET DOOD

Al jaren wordt door mensen die het kunnen weten gezworen dat email stervende of dood is. Maar ik merk daar nog weinig van. Dus natuurlijk wil je ook met email kunnen werken. Wederom komt Google om de hoek kijken met Gmail. Niet open source maar wel gratis. Een veiliger alternatief is Protonmail. Verder komt iedere Linux distributie met een mailprogramma dat wel open source of vrij is. Zo zijn daar: Thunderbird, Claws Mail en Evolution.

MS OUTLOOK ALTERNATIEF

Dankzij modules die je aan Thunderbird kunt toevoegen is dit zelfs een behoorlijk alternatief voor MS Outlook (dus naast email ook voor contacten, agenda, planning enz.). In dat kader kun je ook eens kijken naar Zimbra.

BOEKHOUDING

Je wilt als zzp’er ook je boekhouding bijhouden. Hierbij is een belangrijke factor hoeveel je zelf doet. In mijn geval houd ik alles goed bij in een spreadsheet (LibreOffice Calc) en mijn administratiekantoor doet de rest. Maar als je meer zelf wilt doen dan zijn ook hier open source alternatieven. Bijvoorbeeld: GNUCash en Eekboek. Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Of liever gezegd, nog niet. Want de situatie is bij mij aan het veranderen waardoor een boekhoudprogramma wellicht handig/nodig wordt.

SOFTWARE INSTALLEREN

Stel je kiest voor de open source en/of vrije weg. Je installeert de Linux smaak van je keuze en dan? Hoe krijg je al deze prachtige software op je computer? In de meeste gevallen is dit erg eenvoudig. LibreOffice en Gimp zijn in 9 van de 10 gevallen als geïnstalleerd. Net als de Firefox webbrowser. Vrijwel alle Linux distributies hebben ook een mail-programma aan boord, net als foto-software om je foto’s mee te archiveren. Sterker nog, de meeste Linux distributies zitten zo vol met nuttige software dat je na installatie direct aan de slag kunt en misschien nooit meer een pakket hoeft te installeren.

Maar stel je wilt toch iets installeren. De makkelijkste manier is via de pakket-software die bij de Linux distributie hoort. Voorbeelden hiervan zijn: Synaptic, Ubuntu Software Center, Yum, Kpackage, Aptitude, enz. Ik heb deze pakketten expres geen link gegeven omdat de meest passende altijd bij je Linux distributie zit. Deze programma’s maken het installeren van software heel gemakkelijk en meestal komt het neer op het gewenste pakket selecteren en op de “Installeer” knop drukken.

Deze pakketten zijn in vrijwel alle gevallen zogenaamde ‘front ends’. Dat wil zeggen dat ze een grafische gebruikers-interface zijn voor de onderliggende commando’s die een doorgewinterde Linux gebruikers in de terminal ingeeft. En daarmee is er gelijk een alternatief voor deze pakketten aangestipt: de terminal en de commandoregel (command line). Maar het gaat te ver om daar in dit artikel op in te gaan. Hier geldt het adagio: “Google is your friend!”

NOG VEEL MEER

Naast de software die ik hier heb besproken zijn er nog onnoemelijk veel andere  programma’s in de wereld van vrije en open source software te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een programma voor. Bovendien beperken veel pakketten zich niet tot Linux. Ook als je Windows of Mac OS gebruikt kun je gebruik maken van open source en vrije alternatieven.

VIDEOOTJE KIJKEN

Er is er nog één die ik wil noemen en dat is VLC. Als zzp’er heb je het best druk dus je wilt ook wel eens even ontspannen. VLC is een programma om video’s te kijken. Of ze nou op DVD staan of ergens op een harde schijf of USB-stick, VLC kan ze afspelen. Het programma kan ook vele formaten aan. Ook hier is de open source gemeenschap druk geweest dus er zijn allerlei modules die de functionaliteit van VLC uitbreiden.

HELP!

Dankzij de open manier waarop deze software wordt ontwikkeld is er altijd hulp te vinden als je vast komt te zitten. Gebruik Google zoeken en het moet gek gaan wil je geen oplossing kunnen vinden. En mijn ervaring is dat de Linux gemeenschap over het algemeen een vriendelijke en behulpzame club mensen is die je graag verder helpen.

SAMENGEVAT

Nog even samenvatten wat hierboven allemaal staat geschreven.

Er zijn voor alle veel gebruikte programma’s open source en vrije alternatieven. Je kunt hier dus gewoon veel geld mee besparen.

De kwaliteit van veel van deze software is niet alleen vergelijkbaar met de commerciële pakketten, vaak overstijgt het deze zelfs. Dit komt omdat de gebruikers direct contact hebben met de ontwikkelaar, en in veel gevallen zelfs mee-ontwikkelen.

Een Linux distributie komt vaak met zoveel pakketten voorgeïnstalleerd dat je als gebruiker meteen aan de slag kunt en niets meer nodig hebt dan de standaard installatie.

Mis je toch nog wat, dan kun je in de open source en vrije software wereld vrijwel altijd een passend programma vinden.

En het mooiste van alles: je kunt op je gemak de software uitproberen, het kost je niks. Overigens mág je bijna altijd betalen voor de software. De meeste ontwikkelaars hebben een manier om jouw waardering te laten blijken via een vrijwillige bijdrage. Bijvoorbeeld via Patreon of PayPal.

Vind je de software toch niks, dan kun je altijd nog kiezen voor de betaalde opties. Let wel, je zult dan meestal geen gebruik kunnen maken van Linux. Hoewel er steeds meer geluiden zijn dat ook dat gaat veranderen. Microsoft Office op Linux? Het is een stuk minder onvoorstelbaar dan een paar jaar geleden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.