Is er een open source alternatief voor Microsoft Office?

Eén van de meest gebruikte softwareproducten op een computer is een office suite. Een verzameling programma’s die meestal minimaal bestaat uit een tekstverwerker, een spreadsheet programma en een presentatie programma. De bekendste office suite is Microsoft Office.

Kosten

Maar MS Office is zeker niet de enige set office programma’s. Er zijn veel alternatieven te vinden. Maar waarom zou je een alternatief willen voor MS Office? Een reden voor een alternatief kan zijn dat je voor Microsoft 365 (zoals MS Office tegenwoordig heet) minimaal €69,00 per jaar moet betalen. De prijzen voor meer gebruikers of zakelijk gebruik lopen snel op. Dat kan voor een kleine ondernemer of voor thuisgebruik teveel zijn. Zeker omdat het jaarlijks terugkerende kosten zijn. Wil je een eenmalige aanschaf, dan kun je de oude versie van Office kopen bij Microsoft voor €299,00. Dat is een fors bedrag voor thuis of kleinzakelijk gebruik.

Alternatieven

Een andere reden kan zijn dat je gewoon niet graag met Microsoft producten werkt. Wat de reden ook is, er zijn hele goede alternatieven voor Microsoft 365 die niks kosten of op basis van vrijwillige bijdrage werken. Er is bijvoorbeeld FreeOffice van SoftMaker. Dit is de gratis versie van het premium office pakket van SoftMaker. Het is echter een heel compleet office pakket waar de MS Office gebruiker zich snel in thuis zal voelen. FreeOffice is compatible met MS Office bestanden.

LibreOffice

Als je een open source pakket zoekt, dan is er ook keus genoeg. De bekendste en meest gebruikte is LibreOffice. Dit pakket is zeer compleet en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het een heel goed office pakket is. Ik gebruik het al jaren voor tekst werk, spreadsheets en presentaties. Het heeft me nog nooit in de steek gelaten. Het is bij ons thuis (we hebben samen drie ondernemingen) het standaard office pakket geworden. Overigens kan LibreOffice prima met MS Office bestanden overweg.

Calligra

Een tweede open source alternatief is Calligra. Dit is een office pakket gemaakt door de KDE gemeenschap. Volledig open source en behoorlijk compleet.

Google Docs

Een ander gratis alternatief voor Microsoft 365 is Google Docs. Het is niet open source maar wel gratis. En het is een robuuste en handige manier om met meerdere mensen aan documenten, spreadsheets en presentaties te werken.

Gratis

Er zijn dus voldoende gratis of goedkope alternatieven voor Microsoft 365. Als je even zoekt op het Internet vind je er nog veel meer. En het leuke van gratis is: Als je het pakket je niet bevalt, probeer je gewoon een ander pakket. Je hebt dan geen geld weggegooid.