Is Linux veilig?

Een veel gehoorde vraag. Is Linux veilig. Daar wordt vaak de vraag aan gekoppeld: Is Linux veiliger dan Windows? Het antwoord op beide vragen is ja en nee.

Veilig

Linux is veilig en in de meeste gevallen veiliger dan Windows omdat het systeem in de basis anders is opgebouwd dan Windows. Het is veel moeilijker om diep in een Linux systeem in te breken met malware dan op een Windows systeem. Let wel, het is niet onmogelijk.

Malware

Linux is net als Windows en MacOS afhankelijk van de gebruiker waar het veiligheid betreft. Hoewel Linux in de basis minder gevoelig is voor malware, kun je als gebruiker de malware natuurlijk onbedoeld helpen. Dus installeer je software die je niet kent en bepaalde rechten geeft op het systeem dan kan daar een probleem ontstaan. Je moet dus net als bij Windows en MacOS een beetje voorzichtig zijn met wat je doet.

Kwaadwillende code

Een misverstand wat ik nog al eens hoor is het volgende: Aangezien Linux door de gemeenschap wordt ontwikkeld, kan dan niet iedereen kwaadwillende code toevoegen?

Dit is in principe mogelijk. De kern (kernel) van Linux is zelf een open stuk software die door iedereen aangepast en uitgegeven mag worden. Dit gebeurt echter nauwelijks. Het is een gecompliceerd stuk software waar je niet zo maar even een nieuwe versie van maakt. Bovendien zou een nieuwe kernel door veel mensen gecontroleerd worden en ‘foute’ code erin zou snel ontdekt worden. De kernel van Linux is dus eigenlijk juist veilig omdat het vrije software is en iedereen het kan controleren.

Kernel

De kernel die vrijwel alle distributies van Linux gebruiken is de kernel die door Linus Torvalds (de oorspronkelijke maker van Linux) en zijn team wordt ontwikkeld en onderhouden. De meest gebruikt kernel komt dus bij één bron vandaan en eventuele problemen komen snel aan het licht.

Democratisch

De rest van Linux, de applicaties en gebruikersinterface etc. zijn op dezelfde manier veilig te gebruiken. Zeker als je kiest voor de bekende distributies (lees hier meer over welke dat zijn). Deze worden scherp in de gaten gehouden door de makers én de Linux gemeenschap en eventuele problemen komen snel aan het licht. Het is een soort democratisch veiligheidsprincipe.

Eerste plaats

Een indicatie voor de veiligheid van Linux, of op z’n minst het gebrek aan onveiligheid, is wel dat het grootste deel van het internet, enorm veel servers bij hele grote bedrijven, en systemen bij financiële instanties op Linux draaien. Voor deze systemen komt veiligheid op de eerste plaats. Zij zouden niet voor Linux kiezen als het niet een veilig systeem was.

Gebruiker

De zwakste schakel in een Linux systeem is dezelfde als in een Windows of MacOS systeem: de gebruiker zelf. Maar als ik zou moeten kiezen tussen Windows, MacOS en Linux waar het gaat om intrinsieke veiligheid, dus onafhankelijk van de gebruiker, dan zou ik altijd voor Linux of MacOS kiezen.