Waarom zijn er zoveel soorten Linux?

Als je Linux op je computer wilt installeren dan merk je al snel dat er veel verschillende soorten Linux zijn. Je komt namen tegen als Ubuntu, Manjaro, Debian, Fedora, Suse en ga zo nog meer een poos door. Als je kijkt op de site distrowatch.com dan zie je dat er zeker een paar honderd soorten Linux zijn. Hoeveel er precies zijn is moeilijk te zeggen want niet alle Linux soorten worden in de openbaarheid gebracht. Sommige worden alleen binnen een bedrijf gebruikt, deze voldoen dan aan specifieke eisen van dat bedrijf.

Distro

Een Linux soort noemen we een distributie of afgekort een distro. Dus als je ergens het woord distributie of distro leest dan bedoelt de schrijver daar een soort Linux mee. Ubuntu is een distributie en Fedora is een andere distributie.

Open source software

Waarom zijn er zo veel? Omdat Linux open source software is die door iedereen aangepast en veranderd mag worden. Dat betekent dat iedereen zijn of haar voorkeuren kan instellen. De één wil graag een uitgebreide Linux met alle toeters en bellen, de andere wil alleen wat noodzakelijk is om het systeem zo licht mogelijk te houden. De manier van softwarepakketten installeren verschilt ook per distributie. Dit is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ook de keuze van welke desktop-omgeving je wilt speelt mee, hoewel je bij eenzelfde distributie andere desktop-omgevingen kan kiezen. De kern van iedere Linux is hetzelfde, maar de aanvullingen op die kern maakt hoe de verschillende distro’s aanvoelen en wat de mogelijkheden zijn.

Studio

Zo is er bijvoorbeeld Ubuntu Studio, een distributie die helemaal is ingericht op creatief gebruik. Het hele systeem is ingericht op audio, video en grafische programma’s. De kern van het systeem is zelfs zo ingesteld dat het niet zo geschikt is voor taken die niet met audio en video te maken hebben (low latency). Een andere Linux distro zoals Ubuntu is weer veel meer ingericht voor dagelijks gebruik. Voor een kantoor omgeving zou ik weer kiezen voor Linux Mint.

Meest gebruikt

De grote hoeveelheid distributies of distro’s kan verwarrend zijn als je voor het eerst Linux gaat installeren. Maar vrees niet, ondanks dat er zoveel keus is zijn er een paar distributies die het meest gebruikt worden. Het is verstandig in het begin bij de meest gebruikte distributies te blijven, zoals: Ubuntu, Linux Mint, Fedora of OpenSUSE. Dan moet je nog kiezen welke desktop je wilt gebruiken. Hier kun je meestal kiezen uit Gnome, KDE, Cinnamon, Xfce en Mate. Als je net van Windows komt is Cinnamon een goede keuze omdat die veel overeenkomsten vertoont met Windows. Maar ook Gnome en KDE zijn uitgebreide werkomgevingen waar je je snel thuis zult voelen.

USB-stick

Het mooie van Linux is, dat je het in eerste instantie niet op je computer hoeft te installeren om het uit te proberen. Je kunt het op een USB-stick zetten en vandaar opstarten en uitproberen. Kijk op de site van de desbetreffende distributie hoe dat werkt. Zo kun je op een regenachtig zaterdagmiddag een goede keuze maken welke Linux distributie het beste bij je past, zonder dat je je computer helemaal opnieuw moet installeren.