Wat is Linux

linux open source advies
Linux is een besturingssysteem. Om jouw computer te laten werken moeten alle onderdelen van de computer aangestuurd worden. Die onderdelen zijn bijvoorbeeld het beeldscherm, het toetsenbord, de harde schijf, het werkgeheugen, en zo nog veel meer. Om al deze onderdelen samen te laten werken en om jou als gebruiker opdrachten te laten geven is een besturingssysteem nodig. De meeste mensen kennen Windows van Microsoft of MacOS van Apple. Maar er is nog een besturingssysteem en dat is Linux.

Meest gebruikt

Het zal je misschien verbazen, maar Linux is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Je ziet het alleen niet zo vaak. Heb je een Android telefoon? Android is een Linux-systeem. Heb je een redelijk nieuwe TV? De kans is zeer groot dat de software op de TV Linux is. Een groot deel van het internet draait op Linux. Heel veel IOT (Internet Of Things) apparaten draaien op Linux en RaspBerry Pie’s draaien ook op Linux.

Desktop

Helaas zie je Linux niet zo vaak op desktop en laptop computers. Daar is Windows nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem. Toch is Linux zeer geschikt als besturingssysteem voor dagelijks gebruik. Het is er in heel veel soorten en maten en er is een Linux distributie elke smaak.

Gebruikservaring

Veel gebruikte Linux distributies zijn Ubuntu, KDE Neon, Fedora, openSUSE, Linux Mint en Manjaro. Elk van deze is een prima vervanging van Windows of MacOS. Linux Mint komt daarbij in gebruikservaring waarschijnlijk het meest dicht bij Windows in de buurt. De overstap naar andere distributies zal je echter ook best meevallen.

Open source?

Linux is een open source besturingssysteem. Dit betekent dat je het vrij mag verspreiden. Je mag het gratis en voor niks op je computer installeren en gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of je het op één computer zet of op 100. Er is geen sprake van een betaalde licentie. Er zijn wel bepaalde gebruiksvoorwaarden aan Linux die beschreven staan in de licentievoorwaarden van de verschillende distributies. Meestal komen die er op neer dat je het vrij mag gebruiken en verspreiden maar niet mag verkopen. Verder wordt Linux vooral getypeerd door een enorm gevoel van vrijheid.

Proberen

Linux is een veilig, stabiel en prettig alternatief voor Windows of MacOS. Wil je het eens proberen? Dat kan. Je kunt het op een USB-stick zetten en je computer daarvan opstarten. Op die manier kun je Linux uitproberen zonder je hele computer opnieuw te hoeven inrichten. Vrijwel elke distributie heeft instructies op hun site staan over hoe je dit doet. Veel plezier met Linux!