Welke Linux distributie moet ik kiezen?

De grote hoeveelheid soorten Linux, meestal distributies of distro’s genoemd, kan verwarrend zijn als je voor het eerst Linux gaat installeren. Maar vrees niet, ondanks dat er zoveel keus is zijn er een paar distributies die het meest gebruikt worden. Deze distributies krijgen ook de meeste ondersteuning op het internet. Dat is namelijk een belangrijke factor in je keuze: hoe makkelijk is het om hulp te krijgen als ik ergens tegenaan loop?

Ondersteuning

Linux wordt ondersteund door de gebruikers. Als je een probleem hebt bel je niet met de support afdeling van Microsoft of je gaat niet naar de Genius Bar van Apple. Je tikt een omschrijving van je probleem inclusief de naam van je distributie in je favoriete zoekmachine en je antwoord verschijnt op je scherm. Het is heel zeldzaam dat je de eerste bent met een vraag. Er is vrijwel altijd al een antwoord te vinden. Voor zakelijke gebruikers is er wel degelijk professionele, betaalde support te vinden bij de grote distributies zoals Ubuntu van Canonical en RedHat, nu onderdeel van IBM.

Meest gebruikt

Voor de kleine zakelijke en thuis gebruiker van Linux is het verstandig in het begin bij de meest gebruikte distributies te blijven, zoals: Ubuntu, Linux Mint, Fedora of OpenSUSE. Dan moet je nog kiezen welke desktop je wilt gebruiken. Hier kun je meestal kiezen uit Gnome, KDE, Cinnamon, Xfce en Mate. Als je net van Windows komt is Cinnamon een goede keuze omdat die veel overeenkomsten vertoont met Windows.

Uitproberen

Het mooie van Linux is, dat je het in eerste instantie niet op je computer hoeft te installeren om het uit te proberen. Je kunt het op een USB-stick zetten en vandaar opstarten en uitproberen. Kijk op de site van de desbetreffende distributie hoe dat werkt. Zo kun je op een regenachtig zaterdagmiddag een goede keuze maken welke Linux distributie het beste bij je past.

Naast elkaar

Het is ook mogelijk meerdere Linux systemen naast elkaar te gebruiken. Zo gebruik ik Ubuntu Studio voor mijn creatieve (vooral audio) werk, en Manjaro voor mijn overige werk. Tot voor kort gebruikte ik Linux Mint voor het kantoorwerk. Het leuke van Linux is dat herinstalleren niet zo’n enorme klus is als bijvoorbeeld met Windows. Als je maar zorgt dat je backups hebt van je eigen bestanden, is het installeren van een andere Linux distributie zo gepiept. Daarna zet je de bestanden uit je backup terug en je werkt weer verder waar je gebleven was.

Distro hopping

Het regelmatig veranderen van distributie wordt ‘distro hopping’ genoemd. Het feit dat er een woord voor is geeft al aan dat het overstappen van de ene naar de andere distributie in de meeste gevallen erg makkelijk is. Als je uit de Windows of Apple wereld komt is dat even wennen. 🙂